Добре дошли в най-големият онлайн магазин за видеонаблюдение в България. За връзка с нас - телефон: 088 9902522
Валута: BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN

Количка

0 артикула
Валута: BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
 • Меню

ОТСТЪПКИ

 

от 150 до 400 лева - 10%
от 401 до 700 лева - 12%
от 701 до 900 лева - 14%
от 901 до 1300 лева - 16%
над 1300 лева - 20%

 

виж пълна информация...

Вижте всички статии

РЕЧНИК НА ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРМИНИ И СЪКРАЩЕНИЯ ВЪВ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО

РЕЧНИК НА ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРМИНИ И СЪКРАЩЕНИЯ ВЪВ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО

EXIR технология

EXIR технологията е ново иновативно инфрачервено осветление с IR осветители от ново поколение, отличаващи се с висококачествени LED диоди на OSRAM с квадратна форма и висок интензитет. Имат правоъгълна форма на дисперсия на IR осветлението,  съвпадаща с размерите и формата на кадъра. Това прави възможно избягването на преексопонирана кръгла зона в центъра на кадъра и тъмни зони в ъглите, което е чест проблем при камерите със стандартно инфрачервено осветление.

EXIR инфрачервено осветление

DSP /Digital Signal Processor/

При видеокамерите, DSP e процесор, който преобразува входящия аналогов сигнал от CCD чипа - в цифров. Включва и допълнителни функции за повишаване на резолюцията и подобряване на картината, като WDR (широк динамичен обхват), BLC (компенсация за фоновата светлина), HLC (намаляване на ефекта на силни светлинни източници) и други.

CCD /Charge-Coupled  Device/

Електронна интегрална схема, изработена от силиций, която преобразува светлината идваща от обектива в картина. Най-разпространен размер на CCD чипа в инчове - 1/3 от инча - 5.5mm (diagonal), 4.4mm (horizontal), 3.3mm (vertical)

CCD chip /Charge-Coupled Device/

AGC /Auto Gain control/

Функция за автоматично усилване на видео и звуков сигнал. При охранителните камери се усилва сигнала при ниска осветеност, с цел получаване на по-добра картина. При микрофоните се усилва сигнала входящия сигнал, с цел получаване на по-добър звук.

AGC /Auto Gain control/

BLC /Backlight compensation/

компенсация на задното осветление

Backlight compensation

AWB /Auto White Balance/

Електронен баланс на белия цвят, оттам и на всички останали цветове на сниманото изображение. Функция, която осигурява правилното възпроизвеждане на белия цвят спрямо типа на осветлението пред камерата. По този начин се осигурява правилен баланс при възпроизвеждането на всички цветове.

Auto White Balance

DNR и 3DNR /Digital Noise Reduction/

Това е функция на процесора на камерата, която намалява шума в картината само при ниска осветеност, за да се подобри качеството на изображението на камерата. Изключително полезна функция. Без нея, повечето камери, на много тъмно имат шумна картина... малки бели точици по цялото изображение. Камери с DNR шумов филтър са за предпочитане, когато трябва да се наблюдават обекти при почти пълен мрак.
По-високият клас камери имат 3D-DNR /3D-Digital Noice Reduction/ филтър. Разликата между 3D-DNR и DNR е, че 3D-DNR филтъра изчиства шума и при движещите се обекти пред камерата.

Digital Noise Reduction /DNR/ шумов филтър

D-WDR и WDR /Digital Wide Dynamic Range/

Това е функция предназначена да осигури ясна картина, където интензивността на осветеността може да варира прекалено много, а именно... когато има много светли и много тъмни области едновременно пред камерата. WDR дава възможност за улавяне и показване както на много светли, така и на много тъмни участъци в един и същ кадър пред камерата така, че да са налице подробности и в двете области тоест, светлите части да не са прекалено светли и тъмните да не са прекалено тъмни. Това е функция само на висок клас камери.
Има 2 вида WDR: хардуерен WDR и софтуерен D-WDR.
- При хардуерния WDR, процесора на камерата прихваща образ от най-светлия и образ от най-тъмния участък от изображението пред камерата, като след това ги комбинира в единичен кадър така, че да се получи нормално осветена картина и от двете изображения. Това е функция само на висок клас камери.
- При софтуерния D-WDR /Digital-Wide Dynamic Range/, процесора на камерата НЕ комбинира 2 кадъра както при WDR, а софтуерно усилва Gamma (y) стойност, за да изсветли тъмните участъци от кадъра.

Wide Dynamic Range /WDR/ функция

Smart IR Led - интелигентно инфрачервено осветление

При видеокамерите е функция за намаляване на интензитета на осветяване на инфрачервените диоди, с цел да се предотврати заслепяване на камерата. Така обектите в близост пред камерата се виждат нормално, без да са прекалено осветени.

Smart IR Led

LSC /Lens Shading Compensation/

Функция за компенсиране на нивото на изходния видеосигнал, който е с намалена амплитуда поради физическото засенчване на сензора на камерата в краищата от обектива, което намалява нивото на пропусканата светлина към сензора на камерата.

Lens Shading Compensation

HLC /High Light Compensation/

Компенсация за силна светлина - функция за подобряване на детайлите в картината в случаите, в които в обхвата на камерата има източници на силна светлина. При нормални ситуации, те биха засенчили големи участъци от картината, в които много подробности ще останат невидими. С помощта на HLC функцията, източниците на светлина могат да бъдат изкуствено затъмнени, което довежда до значително подобрение във видимостта на детайлите в цялата картина.

High Light Compensation

AES /Auto Electronic Shutter/

Автоматичен електронен затвор - функция, която позволява да се променя чувствителността на видеокамерата към светлината без използването на автоирисен обектив.

Varifocal Lens - варифокален обектив

   Чрез варифокалния обектив, може да се променя фокусното разстояние - ъгъла на видимост на камерата. Повечето камери на пазара са с фиксиран обектив, примерно 3.6 мм и ъгъл на видимост 80 градуса. Камера с фиксиран обектив не може да вижда ъгъл, различен от зададения. Когато на дадена камера е монтиран варифокален обектив това означава, че може да регулирате ъгъла, който да вижда. Варифокалните обективи се означават с цифри: примерно от 2.8 до 12 милиметра. Цифрите са разстоянието от сензора на камерата, до лещата на обектива. Накратко казано, чрез варифокалния обектив, може да приближите това, което искате да виждате, за да се вижда по-ясно. И обратно... може да направите така, че камерата да вижда по-широк ъгъл.  Приближението е оптично, тоест не е за сметка на качеството. Регулирането на варифокалните обективи става чрез завъртане на 2 винтчета. Първият е за приближението, а втория за фокуса. Камера с варифокален обектив, дава свободата да избирате какъв ъгъл да вижда камерата.

варифокален обектив

VGA output - VGA изход

Мониторен изход при за видеорекордери, компютри, видео дисплеи и др. При DVR-и означава, че устройството има аналогов видеоизход (15-пинов куплунг) за свързване към монитор. Аналогично, повечето монитори имат VGA вход. VGA куплунгите още се наричат RGB куплунги.

VGA output - VGA изход

Motion Detection - детекция на движение

Функция на видеорекордери, мрежови IP камери, кепчър компютърни платки и други записващи устройства и софтуери, за запис при детекция на движение пред камерите. Обикновено, устройствата с тази функция, имат настройка при колко големи движения да се включват на запис.

LAN /Local Area Network/

Локална мрежа за компютърни устройства. Всички устройства в една и съща LAN мрежа използват една и съща линия (жична или безжична) за комуникация помежду си.

Preset positions

Предварително зададени позиции в пространството, към които PTZ камерата може да се насочи/позиционира в даден момент от време въз основа на програмиране от потребителя. Типичния брой Preset positions за една PTZ камера е 64-255.

PTZ /Pan-Tilt-Zoom/ camera

моторизирана куполна камера, която може да се върти по 2 оси - Pan – хоризонтално (обикновено 360°) и Tilt – вертикално (обикновено -15-90°), както и Zoom – възможност за зумиране (оптично увеличение) примерно 12x пъти, 22x, 36x и т.н.

Pinhole Lens /иглен обектив/

Обектив с миниатюрни размери (1.58мм диаметър), подходящ за използване в скрити/шпионски камери. Поради малкият размер на диаметъра на тези обективи, количеството светлина, което преминава през тях и достига до сензора на камерата е много малко. Поради това, всички камери с иглени обективи, не могат да виждат така добре, както камера с нормален обектив. Предимството е, че обективите са много малки, не се забелязват и камерите с такива обективи, могат са се монтират на скрити места.

Pinhole Lens /иглен обектив/

IP Rating - International Protection rating

Рейтинг, обозначаващ степента на защитеност на дадено електрическо устройство или каквато и да е стока от проникване на твърди предмети и вода в него. Пример: IP67. Първата цифра показва степента на прахозащитеност (от 0 до 6), а втората степента на водозащитеност (от 0 до 8). В дадения пример първата цифра е 6, което показва, че продуктът е напълно прахозащитен. Втората цифра е 7, което показва, че продуктът е водозащитен и дори може да работи под вода до 1м дълбочина. Максимално защитените продукти са с рейтинг IP68. Дадена камера се счита за водоустойчива, ако IP рейтинга и е IP66, IP67 или IP68.

Защита от твърди предмети или материали - Първа цифра

0 - Няма специална защита
1 - Защитен от твърди предмети до 50мм, също така срещу случайно докосване с ръка
2 - Защитен от твърди предмети до 12 мм, също така и от случайно докосване от човешки пръсти
3 - Защитен от твърди предмети над 2,5мм (инструменти и кабели)
4 - Защитен от твърди предмети над 1мм (инструменти, кабели и малки кабели).
5 - Ограничена защита от проникване на прах.
6 - Напълно защитен от проникване на прах

Защита от течности - Втора цифра

0 - Няма защита
1 - Защитен от вертикално падащи капки вода
2 - Защита от пръскане на вода до 15o
3 - Защитен от директно впръскване на вода до ъгъл 60o
4 - Защитен от впръскване на вода, възможно е ограничено проникване
5 - Защитен от струи вода с ниско налягане във всички посоки - ограничено проникване
6 - Защитен от времено наводняване, пример корабни палуби - възможно е ограничено проникване
7 - Защитен от потапяне между 15 см. и 1 м.
8 - Защитен от дълги периоди на потапяне под налягане

BNC

Във видеонаблюдението, BNC конекторите се използват като свързващи накрайници (букси) на коаксиален кабел, по който се предава видео видеосигнала между камери, записващи устройства, монитори и др.

BNC конектори

SATA

Serial ATA (SATA) е компютърен интерфейс за свързване на устройства за съхранение на данни, като твърди дискове и оптични устройства. SATA revision 1.0 (SATA 1.5 Gbit/s), SATA revision 2.0 (SATA 3 Gbit/s), SATA revision 3.0 (SATA 6 Gbit/s). Всички видеорекордери, които предлагаме са със SATA 3 интерфейс.

Serial ATA

RS-485

Стандарт за предаване на информация по усукана двойка до 1200 м. Тази технология е широко разпространена за дистанционно управление на въртящи PTZ камери.

RS-485

AHD

AHD технологията е разработка на корейската фирма NEXTCHIP и е подобна на HD-TVI и на HDCVI. HDCVI е патент на DAHUA, а AHD е отворен стандарт, тоест може да бъде използван и доразвиван свободно от производителите на видеонаблюдение. С AHD технологията е възможен пренос на видео сигнал с резолюция 720P/1080P по коаксиален кабел на разстояния до 500 метра.

AHD logo

HD-CVI

HDCVI (High Definition Composite Video Interface) технологията е комбиниран видео интерфейс с висока резолюция, патент на DAHUA TECHNOLOGY, разработена специално за аналоговото видеонаблюдение, с цел пренос на видео сигнал с висока резолюция по коаксиален кабел. Технологията предлага изображение с мегапикселово качество, пренос на дълги разстояния и  опростена инсталация. С HDCVI технологията е възможен пренос на видео сигнал с резолюция 720P/1080P по коаксиален кабел на разстояния до 500 метра.

HD-CVI logo

HD-TVI

HD-TVI /High Definition Transport Video Interface/ е най-добрата технология във видеонаблюдението, разработка на HIKVISION, позволяваща пренос на видеосигнал с мегапикселова резолюция (1, 2, 3 и 5 мегапиксела) по стандартен коаксиален кабел на разстояние до 800 метра. HD-TVI системите не изискват изграждането и конфигурирането на LAN мрежа, а използват традиционната схема на свързване с коаксиален кабел и BNC конектори между камерата и видеорекордера, което прави възможно използването на съществуващи коаксиални трасета. Липсата на допълнителни мрежови устройства, прави HD-TVI системата оптимално изгоден и качествен вариант, който е лесен за инсталация, надежден и интуитивен. Turbo HD рекордерите на HIKVISION, са хибридни HD-TVI рекордери, поддържащи едновременно HD-TVI/AHD/CVI и всички аналогови камери. Към тях могат да се свържат и различен брой мрежови IP камери на HIKVISION с резолюция до 4 мегапиксела. Управлението на OSD менюто на камерите, се извършва по Coaxitron протокол през самия видеорекордер (локално или отдалечено), като се извика PTZ функцията “Iris +”, с която се и потвърждава.

HD-TVI logo

4 в 1 камери

Това са камери, които могат да работят във всички режими - HD-TVI, CVI, AHD и CVBS аналогов режим. Режима на работа се избира от джойстик на кабела на камерата.

Тези камери са съвременни модели, които постепенно ще заменят всички камери, които работят само в HD-TVI режим. Няма разлика в картината между HD-TVI камерите и тези, които работят в 4-те режима.

Ако имате стара аналогова система за видеонаблюдение и искате към нея да добавите още аналогови камери, може да изберете която и да е камера от тази категория. При свързването на камерата към системата, избирате аналогов режим от джойстика на камерата.

HD-TVI/AHD/CVI/Аналогов режим

Defect Pixel correction

Сензорът за камерите може да има определен брой дефектни пиксели, които поради производствени дефекти или дефект поради дълго време на експлоатация и  работа реагират на  светлината различно от останалите пиксели. Defect Pixel correction технологията сравнява пикселите със съседните си и следи пикселите, които са достатъчно различни от съседите им. Ако стойностите на проследяваните пиксели остават в предварително определен обхват за предварително определен брой кадри, тогава дефектните пиксели се заместват със стойности, интерполирани от съседни пиксели.

Defect Pixel correction

H.264 компресия

H.264 (MPEG-4) е отворен лицензиран стандарт, който предлага най-ефективната техника за видео компресия, достъпна в наши дни. Без компромиси в качеството един H.264 кодек може да намали размера на дигитален видео файл с повече от 80% в сравнение с Motion JPEG формата и с повече от 50% в сравнение с традиционния MPEG-2. Голямото значение на тези цифри е това което прави H.264 изключително подходящ за системи за видеонаблюдение.

H.264 компресия

H.265 компресия

   HEVC (H.265) и H.264 (MPEG-4 AVC) са видео формати за компресия, проектирани да излъчват видео с висока резолюция.

   H.264 (MPEG-4 AVC) е един от най-популярните видео кодеци за видеонаблюдение и не само. Той е специално разработен за видеорекордери и мрежови IP камери с висока резолюция. Най-голямото предимство на H.264 кодека е, че може да обработва видео с около 3 пъти по-малко битове, отколкото останалите кодеци, като примерно MPEG-2. Въпреки това, с напредването на технологиите, нараства и потребителското търсене за устройства с по-висока резолюция, като камери и видеорекордери с над 2 мегапиксела резолюция. H.264 не е способен да обработва такава висока резолюция и на пазара излиза нов кодек - H.265.

Предимствата на H.265 пред H.264 са:

 • Приблизително 2 пъти по-ефективен, отколкото H.264
 • H.265 намалява размера на файла с до 50% със същото качество на видеото
 • H.265 поддържа резолюция до 7680x4320 (8K)
 • H.265 намалява видео шума и увеличава динамичния обхват

компресия: H.265+/H.265

вандалоустойчива камера

Вандалоустойчивите камери, имат степен на защита, осигуряваща защита на корпуса на камерата от външни механични въздействия, в съответствие с международния стандарт IEC 62262:2002. Издържат на падане на предмет върху камерата в зависимост от степента на защита:

- IK08: Издържа на падане на предмет върху камерата с тегло 1.7 кг. от 30 см. височина
- IK10: Издържа на падане на предмет върху камерата с тегло 5.0 кг. от 40 см. височина

Точният показател за защита е отбелязан в параметрите на камерата.

Тази камера е вандалоустойчива

ONVIF

ONVIF (Open Network Video Interface Forum) - Отворен протокол за съвместимост на мрежови видеоинтерфейси е основан през 2008 г. от следните компании: Axis, Sony и Bosch с цел постигане на съвместимост между мрежовите устройства. Проблемът свързан със съвместимостта на IP камерите и записващите устройства е известен на всеки инсталатор, който не веднъж е опитвал да свърже устройства на различни производители. Благодарение на глобалния стандарт ONVIF IP интерфейсът е в някаква степен стандартизиран. Днес, ONVIF асоциира няколкостотин фирми. Този тип стандарт притежават всички устройства на водещите производители.

ONVIF

PoE захранване

PoE захранване по мрежата (Power over Ethernet – PoE) е технология, която свързва електрозахранването към стандартна LAN инфраструктура. По този начин позволява захранването до мрежови устройства и мрежови камери, да бъде доставяно чрез 1 LAN кабел. Технологията PoE е регулирана в стандарт, наречен IEEE 802.3af и е проектирана по начин, който нито понижава качеството при трансфер на данни, нито забавя достъпа до мрежата. Захранването, доставяно през мрежата на LAN, се активира автоматично, когато се идентифицира съответното устройство и се блокира при несъвместими продукти. Тази характеристика позволява на потребителите свободно и безопасно да смесват, поддържащи и неподдържащи PoE устройства на своята мрежа.

Стандартът предоставя до 15.4W енергия на комутатора (switch) или конвертора, който го трансформира в максималната енергийна консумация на устройството/ камерата от 12.9W – правейки го подходящ за вътрешни камери. Външните камери, също както PTZ и куполните камери, имат енергиен разход, който обикновено надвишава тази енергия. Това прави и функционалността на PoE по-малко подходяща. PoE работи през стандартни мрежови кабели (например cat-5) и захранва свързаните мрежови устройства директно от портовете за трансфер на данни.

PoE захранване

HDMI

HDMI (High-Definition Multimedia Interface, e интерфейс за мултимедия с висока детайлност. HDMI е цифров аудио/видео интерфейс, способен да предава некомпресиран видео и аудио поток. HDMI осигурява връзка между всяко дигитално устройство, притежаващо такъв  интерфейс, например DVR рекордери, персонални компютри, конзоли за видеоигри или телевизори. HDMI представлява тип интерфейс, благодарение на който се осъществява връзка между домашната DVD уредба и телевизора или между компютърния монитор и настолната система.

HDMI

ANR /Automatic Network Replenishment/ функция

Мрежовите видеорекордери с ANR /Automatic Network Replenishment/ функция, могат автоматично да превключват записа към MicroSD карта, поставена в мрежовата IP камера, когато прекъсне връзката между видеорекордера и камерата или има проблем с мрежата. След възстановяването на връзката, видеорекордера автоматично отново поема записа от камерата и автоматично извлича записите, съхранени в MicroSD картата на камерата за времето, когато връзката е била прекъсната.

ANR функция

моторизиран варифокален обектив

Камера с моторизиран варифокален обектив е обектив, който може да се управлява отдалечено по коаксиалния кабел. Тоест, не е необходимо допълнително окабеляване.

С тези камери, може да приближавате отдалечено. Моторизираният обектив може да се управлява от: локално от видеорекордера, отдалечено от друг компютър, таблет, смартфон.

Чрез варифокалния обектив, може да се променя фокусното разстояние - ъгъла на видимост на камерата. Повечето камери на пазара са с фиксиран обектив, примерно 3.6 мм и ъгъл на видимост 80 градуса. Камера с фиксиран обектив не може да вижда ъгъл, различен от зададения. Когато на дадена камера е монтиран варифокален обектив това означава, че може да регулирате ъгъла, който да вижда. Варифокалните обективи се означават с цифри: примерно от 2.8 до 12 милиметра. Цифрите са разстоянието от сензора на камерата, до лещата на обектива. Накратко казано, чрез варифокалния обектив, може да приближите това, което искате да виждате, за да се вижда по-ясно. И обратно... може да направите така, че камерата да вижда по-широк ъгъл. Приближението е оптично, тоест не е за сметка на качеството. Управлението на моторизирания обектив, се прави от "zoom+" и  "zoom-" на PTZ функцията. Камера с варифокален обектив, дава свободата да избирате какъв ъгъл да вижда камерата.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари